Przepisu na babkę drożdżową nie mogło zabraknąć na blogu! Puszysta, maślana, lekko cytrynowa i pozostająca długo świeża! Polana dodatkowo białą czekoladą i obsypana podprażonymi płatkami migdałów, pycha! Będzie piękną ozdobą wielkanocnego stołu, a goście będą zachwyceni!

Składniki:

  •  100 mililitrów letniego mleka
  • 35 gramów świeżych drożdży
  • 360 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów cukru
  • 3 jajka
  • 120 gramów rozpuszczonego i wystudzonego masła
  • skórka i sok z jednej połówki cytryny

Drożdże rozkrusz, zasyp łyżką cukru i mąki i zalej mlekiem. Wymieszaj i odstaw na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie wsyp do miski resztę cukru, mąkę, wlej przygotowany rozczyn, masło. Składniki wymieszaj i stopniowo dodaj jajka i sok ze skórką cytrynową. Dokładnie, przez około 10 minut wyrabiaj ciasto. Ma być błyszczące i ma odklejać sie od rąk. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do napuszenia. Po tym czasie zagnieć ciasto bardzo energicznie i przełóż równomiernie do formy wysmarowanej masłem i mąką. Przykryj je ściereczką raz jeszcze, ale tym razem pozostaw je na około 50 minut. Przez ten czas podwoi ono swoją objętość. Babkę piecz w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.

Wystudzoną babkę polej rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą (100 gramów) i posyp podprażonymi płatkami migdałów.