Babka piernikowa z serem, to tak naprawdę piernik przekładany serową masą i upieczony w formię na babkę. Przepis na nią odkryłam już w wakacje i od tamtej pory wiedziałam, że zrobię ją świąteczną porą. I było warto! Ciasto nie jest za słodkie, pełno w nim aromatów, nie jest też za suche! Efekt końcowy zrobił wrażenie wśród moich Gości i planuję zrobić ją w te Święta! I Wam też to polecam!

Składniki na część piernikową:

  • 300 gramów płynnego miodu (u mnie gryczany)
  • 120 gramów masła
  • 150 gramów cukru
  • 3 jajka
  • 400 gramów mąki pszennej
  • 4 łyżki kakao
  • skórka starta z jednej pomarańczy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gramów siekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika

Miód, masło i cukier delikatnie podgrzej, aż wszystkie składniki połączą się i pozostaw do wystudzenia. Do miodowej masy dodaj stopniowo resztę składników i dokładnie wymieszaj na gładką masę.

Składniki na część serową: 

  • 500 gramów twarogu sernikowego z wiaderka
  • 100 gramów masła
  • 2 jajka
  • 80 gramów cukru
  • jedno opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

Miękkie masło zmiksuj z jajkami, cukrem i masłem na gładką masę. Dodawaj stopniowo twaróg i budyń, dokładnie wymieszaj.

Formę na babkę wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Na dno formy wyłóż równomiernie mniejszą połowę piernikowego ciasta, a na nią połowę połowę masy serowej. Twarogową część przykryj resztą masy piernikowej, a potem części serowej. Babkę piernikową wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 1,5 godziny. Po 70 minutach możesz sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Wystudzoną babkę możesz polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej bądź obsypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony Domowe Wypieki + moje zmiany