Uwielbiam babkę z tego przepisu! W zeszłym roku robiłam ją bardzo często. Teraz lekko zmodyfikowałam oryginalny przepis i już wiem, że i tą wersję będę nierzadko piec! W smaku jest cytrynowo-cynamonowa, nie za słodka! Banalnie prosta w przygotowaniu! U mnie nie ma Wielkanocy bez babki, a jak jest u Was? 🙂

Składniki:

  • 4 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn + starta z nich skórka

nablog3

Do mleka wyciśnij sok z cytryn, wymieszaj i odstaw na kilka minut. Do miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Dodaj cukier i cytrynową skórkę. Składniki dokładnie wymieszaj ze sobą. Do mleka dodaj olej, wymieszaj, a następnie wlej do suchych składników i energicznie i dokładnie zamieszaj łyżką. Formę do pieczenia babki wysmaruj olejem ( nie za dużo! ) , a następnie obsyp mąką. Ciasto wlej równomiernie do formy. Babkę piecz do suchego patyczka przez około 40 minut w 200. stopniach.

nablog1

Lukier:

  • niepełna szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek wody

Gdy babka będzie już upieczona i ostygnie, odwróć ją, by wyszła z foremki. Oblej ją lukrem i przechowuj pod przykryciem.

nablog5

Oryginalny przepis pochodzi z bloga MniuMniu

Serdecznie zapraszam do śledzenia mojego profilu na Facebooku! 🙂