Czekolada i orzechy. Czy to nie jest cudowne połączenie? I do tego jeszcze chrupiąca beza! Całość jest słodka, lekka, nie zapycha. Kto zrobi go raz, zakocha się w tym smaku od razu i będzie do niego wracał! <3

Składniki na dwa blaty bezowe: 

  • 6 białek ,,zerówek”
  • 300 gramów białego cukru
  • 30 gramów przesianego kakao

blog2

Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i obrysuj na nim 2 okręgi. Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier ( łyżka po łyżce ) i cały  czas ubijaj. Wsyp kakao i wszystkie składniki delikatnie wymieszaj. Masę bezową wyłóż równomiernie na przygotowane wcześniej okręgi. Piecz je przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 140 stopni z termoobiegiem. Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozostaw w nim blaty bezowe na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

blog1-crop

Krem czekoladowy: 

  • 400 mililitrów mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 100 gramów gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 120 gramów posiekanych orzechów

Śmietankę ubij  na sztywno z cukrem pudrem. Dodaj 3/4 rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszaj. Jeden z blatów bezowych przełóż na talerz/ paterę i wyłóż na niego większość kremu. Równomiernie rozprowadź go po całości. Górę posyp połową posiekanych orzechów i przykryj drugim blatem. Na górę rozsmaruj resztę kremu, posyp orzechy i polej je gorzką czekoladą. Tort przechowuj pod przykryciem w lodówce.

blog3

Przepis na blaty bezowe pochodzi z bloga Moje Wypieki

Zapraszam do śledzenia mojego profilu na Facebooku! 🙂