Mini Pavlova z truskawkami, tak długo na nią czekałam! Uwielbiam wszelkiego rodzaju bezy, niestety przygotowuję je jedynie od wielkiego dzwonu, bo jako jedyna z domowników i bliskich jestem ich tak wielką fanką. Dziś Dzień Dziecka, okazja jest, więc musiałam ją przygotować! Słodka beza, na niej sernikowy krem i truskawki, masa truskawek! To co, kto dołącza ze mną do teamu i szykuje takie pyszności?♡

Składniki na 5-6 sztuk: 

  • 6 białek
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo, łyżka po łyżce cukier. Na koniec dodaj resztę składników i zmiksuj tylko do połączenia. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Obrysuj na nim kółka o średnicy około 10 cm. Na każdym z nim równomiernie nakładaj masę bezową. Piekarnik nagrzej do 150 stopni. W chwili wstawienia blaszki do piekarnika zmniejsz temperaturę do 120 stopni. Bezy piecz przez około 85-90 minut. Gdy zobaczysz, że zaczynają się bardziej rumienić, zmniejsz temperaturę do 100.

Krem: 

  • 200 mililitrów śmietanki 30 procent
  • 200 gramów kremowego serka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • truskawki

Śmietankę ubij razem z serkiem i cukrem na gładki krem. Wyłóż go na każdą, wystudzoną bezę i udekoruj truskawkami. Podawaj od razu. Przechowuj w lodówce pod przykryciem.