To jedne z lepszych ciastek owsianych jakie jadłam! Chrupiące, nie za słodkie, bardzo szybkie w przygotowaniu. Ja właśnie podjadam je do herbaty, a Ty kiedy je upieczesz? 🙂

Składniki na 12-15 sztuk: 

  • 120 mililitrów oleju roślinnego
  • 2 jajka ,,zerówki”
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 7 łyżek mąki
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok wyciśnięty z jednej połówki pomarańczy

nablo1

 

Olej zmiksuj z cukrem, wbij jajka i dokładnie połącz wszystkie składniki. Dodaj pozostałe składniki i całość wymieszaj za pomocą łyżki. Masę włóż na godzinę do lodówki. Po tym czasie wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Ciastka formuj za pomocą łyżki na kształt spłaszczonych orzechów włoskich. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut, aż będą złoto-brązowe.

Zapraszam do śledzenia mojego profilu na Facebooku! 🙂