Ciastka dyniowe z tego przepisu posmakują każdemu, daję słowo! Są proste i szybkie w przygotowaniu, w smaku nie są za słodkie, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Ja polałam swoje lukrem, jednak nie jest to konieczne. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, ale najlepiej smakują pierwszego dnia! ; )

Składniki na około 15 ciasteczek: 

  • 100 gramów mąki pszennej
  • 220 gramów płatków owsianych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 80 gramów cukru
  • 120 mililitrów oleju
  • 150 gramów puree z dyni
  • jajko
  • 85 gramów chocolate chips lub drobno posiekanej czekolady

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą i odstaw na 15-20 minut do nasiąknięcia płatków. Jeśli konsystencja ciasta będzie zbyt mokra, dosyp około 2 łyżki płatków owsianych lub poczekaj chwilę dłużej, natomiast jeśli będzie za sucha, dodaj 2 łyżki dyniowego puree. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy uformuj kulki o takiej samej wielkości każda, a następnie spłaszcz je delikatnie łyżką. Ciastka piecz w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem przez 17 minut (czas pieczenia zależy od grubości ciastek).

Lukier: 

  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody

Składniki połącz ze sobą i dokładnie rozetrzyj, by nie było grudek. Polukruj wystudzone ciasteczka.

Przepis na ciastka pochodzi ze strony Moje Wypieki+ moje zmiany