Kruche ciasteczka z dodatkiem zmielonych migdałów, skórki i soku z cytryny warto mieć schowane na czarną godzinę! Smakują pysznie z herbata, kawą, jak i same. U mnie zniknęły one w mgnieniu oka. Musiałam szybko schować część porcji, bo na talerzu zastałabym jedynie okruszki. 😉

Składniki na około 50 ciasteczek: 

  • 170 gramów mąki pszennej
  • 70 gramów cukru pudru
  • 60 gramów mielonych migdałów
  • 110 gramow oleju kokosowego/ masła
  • jajko
  • skórka starta z jednej cytryny
  • sok z jednej połówki cytryny
  • cukier puder do oprószenia ciasteczek

Wszystkie składniki umiesc w misce i zagnieć z nich gładkie ciasto. Zwiń je w folię i schowaj na 25 minut do lodówki. Stolnicę obsyp mąką, ciasto podziel na części. Każdą z nich uformuj w cienkie wałeczki i nadaj im kształt rogalika. Ciasteczka piecz w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut – do zarumienienia. Wystudzone ciasteczka obsyb cukrem pudrem.