Początek grudnia to ostatni dzwonek na zrobienie pierników! Ciasteczka z tego przepisu wychodzą bardzo aromatyczne,a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Gotowe pierniczki można ozdobić lukrem, kolorowymi posypkami- ja najbardziej lubię pierniczki bez dodatków.

Składniki na około 120 sztuk: 

  • 700 gramów mąki pszennej (+ więcej do podsypywania)
  • 440 gramów miodu
  • 150 gramów cukru pudru
  • 180 gramów masła
  • 2 jajka ,,zerówki”
  • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 35 gramów przyprawy do piernika (najlepiej wybierzcie taką, w której nie ma mąki i cukru)
  • 2,5 łyżeczki kakao

Miód i masło podgrzej w garnku do momentu, aż oba składniki rozpuszczą się. Gdy masa będzie już przestudzona, przelej ją do miski i dodaj pozostałe składniki. Wyrób ciasto, jeśli będzie zbyt klejące, to podsyp je odrobiną mąki. Stolnicę posyp mąką, a następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm. Wykrawaj pierniczki o dowolnych kształtach i przekładaj je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Ciasteczka piecz przez około 10 minut w 180 stopniach. Jeśli planujesz udekorować swoje pierniczki, zrób to po upieczeniu. Pierniczki po upieczeniu będą twarde. By zmiękły, przechowaj je w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki + moje zmiany

Zapraszam do śledzenia mojego profilu na Facebooku i Instagramie! 🙂