Dziś drożdżówki z czereśniami! Takie dobre drożdżowe bułeczki chodziły za mną już od jakiegoś czasu. Na początku miały być zwykłe cytrynowe, ale ostatnie czereśnie wisiały na drzewie, więc szkoda było ich nie zerwać i nie wykorzystać w smaczny sposób! Połączenie ich z nadzieniem cytrynowym okazało się cudownym pomysłem! Drożdżówki wyszły bardzo puszyste, lekko cytrusowe z dodatkiem słodyczy czereśni. I do tego ta polewa z kremowego serka i jogurtu greckiego… pycha! Jak już skosztujecie, to na pewno nie skończycie na jednej! 🤗

Składniki na 12 drożdżówek: 

  • 550 gramów mąki pszennej
  • 70 gramów cukru
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 75 gramów masła
  • 3 jajka
  • 250 mililitrów mleka

Drożdże rozkrusz, zasyp jedną łyżką mąki i cukru. Zalej 3/4 szklanki letniego mleka. Dokładnie wymieszaj, by drożdże rozpuściły się i odstaw na 15-20 minut, aż rozczyn ruszy. Po tym czasie masło rozpuść w reszcie mleka na małym ogniu i wlej do miski razem z mąką, jajkami, cukrem. Na końcu dodaj rozczyn i wyrób ciasto tak długo, aż będzie miękkie, elastyczne i nie będzie przyklejać się do ręki. Przełóż je do naczynia obsypanego delikatnie mąką, przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1.5 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie delikatnie posyp mąką stolnice i wałek kuchenny i rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 40×30 cm.

Nadzienie cytrynowo-czereśniowe: 

  • 60 gramów masła
  • 60 gramów cukru
  • skórka starta z dwóch cytryn
  • 200 gramów czereśni przekrojonych na 4 części, bez pestek

Masło rozpuść, dodaj cukier i skórkę cytrynową i dokładnie wymieszaj. Na przygotowanym wcześniej prostokącie z ciasta rozsmaruj cytrynową masę, na nią rozłóż czereśnie.

Ciasto zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku w roladę i pokrój je ostrym nożem na 12 równych części. Każdą z nich przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożoną wcześniej papierem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30-40 minut do podrośnięcia. Po tym czasie wstaw bułeczki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 20-25 minut do lekkiego zbrązowienia. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.

Polewa z serka śmietankowego: 

  • 150 gramów serka śmietankowego
  • 6 łyżek serka greckiego
  • 40 gramów masła
  • 3 łyżki cukru

Masło rozpuść i odstaw do wystudzenia. Następnie utrzyj z resztą składników i tak przygotowaną polewę rozsmaruj na bułeczki. Opcjonalnie możesz je dodatkowo posypać startą skórką z cytryny.

 

Inspiracja: Moje Wypieki + moje zmiany