Jabłka pod biszkoptem to kolejna, jesienna propozycja z użyciem jabłek, którą dla Was przygotowałam. Ciasto jest niezwykle proste w przygotowaniu i szybkie, bo po niecałej godzinie można już cieszyć się jego smakiem! Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, z cukrem pudrem i kubkiem jesiennego kompotu.

Składniki (blaszka 22×34 cm):

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 250 gramów cukru
  • 1,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 6 jajek
  • łyżeczka cynamonu
  • około 7 jabłek pokrojonych w ćwiartki
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na nim ćwiartki jabłek. Posyp je wiórkami kokosowymi i cynamonem i odstaw na chwilę. Mąkę przesiej. Jajka ubij z cukrami na jasną, puszystą masę. Wsyp do niej mąkę i całość wymieszaj bardzo delikatnie. Biszkoptową masę przelej równomiernie na przygotowane wcześniej jabłka. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 40 minut. Wystudzone jabłka pod biszkoptem oprósz cukrem pudrem.