Uwielbiam ciasto drożdżowe i tak, jak pisałam na moim Facebooku, mogę nim zaczynać każdy dzień! To jest ze słodkimi truskawkami, kwaskowatym rabarbarem i mnóstwem maślanej kruszonki! Niezwykle proste w wykonaniu i do tego przepyszne! Kto robi? 🙂

Składniki na ciasto ( forma o średnicy 23cm ):

  • 400 gramów mąki
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki cukru

Drożdże rozkrusz, zasyp łyżką cukru i mąki i zalej letnim mlekiem. Składniki wymieszaj ze sobą i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po tym czasie rozczyn przelej do większej miski i dodaj do niej resztę składników. Wyrób energicznie ciasto. Powinno być ono elastyczne i nie klejące się do rąk. Przykryj je ściereczką i zostaw na 1,5 godziny w ciepłym miejscu, by podwoiło swoją objętość.

blogi4.JPG

Owoce: 

  • 150-200 gramów truskawek pokrojonych truskawek
  • 3/4 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru

Wyrośnięte ciasto przełóż do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Na wierzchu ułóż owoce. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

blogi2

Kruszonka:

  • 50 gramów zimnego masła
  • 80 gramów mąki
  • 80 gramów cukru

Do miseczki włóż wszystkie składniki. Rozetrzyj je palcami, aż powstanie sypka kruszonka. Owoce posyp kruszonką.

Ciasto piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

blogi3.JPG

Zapraszam do śledzenia mojego profilu na Facebooku! : )