Ciasto drożdżowe ze śliwkami, które przygotowałam, można nazwać topielcem. Surowe ciasto wyrasta w garnku z letnią wodą i gdy osiągnie już swoje prawidłowe rozmiary, unosi się i nie ma możliwości zanurzenia go ponownie w wodzie, nie da się go zatopić. : ) Te jest ze śliwkami, na które właśnie trwa sezon, maślaną kruszonką i skórką cytrynową w środku. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe!

Składniki na ciasto: 

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 40 gramów świeżych drożdży
  • 50 gramów rozpuszczonego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki letniego mleka
  • jajko
  • 2 żółtka + białko
  • skórka starta z jednej, małej cytryny

Drożdże pokrusz, zasyp łyżką cukru, mąki i zalej letnim mlekiem. Składniki wymieszaj ze sobą i odczekaj chwilę do momentu, aż drożdże zaczną rosnąć. Do miski wsyp mąkę, cukier, jajko, żółtka, rozpuszczone masło i  skórkę cytrynową. Dodaj przygotowany wcześniej rozczyn. Ciasto wyrób energicznie. Powinna powstać elastyczna kula, która nie będzie przyklejać się do rąk ( w razie potrzeby podsyp ciasto mąką ). Kulę ciasta zawiń w lnianą ściereczkę podsypaną mąką. Zwiąż  recepturką i umieść w wysokim garnku wypełnionym w większej ilości letnią wodą. Gdy ciasto wypłynie na powierzchnię, odklej je od ściereczki, ponownie podsyp je mąką i zagnieć. Następnie je rozwałkuj na prostokąt.

Nadzienie śliwkowe: 

  • 500 gramów pokrojonych w plasterki śliwek
  • 300 gramów powideł śliwkowych
  • 1,5 łyżeczki cukru

Na całej powierzchni ciasta rozsmaruj powidła śliwkowe i ułóż na nich pokrojone śliwki. Posyp je cukrem. Ciasto zawiń w rulon ( od dłuższego boku ). Zaklej boki i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj je ściereczka i odstaw na około 30 minut to wyrośnięcia. W między czasie przygotuj kruszonkę.

Kruszonka: 

  • 50 gramów masła
  • 50 gramów cukru
  • 80 gramów mąki

Wszystkie składniki ugniataj palcami, aż powstanie kruszonka.

Ciasto wysmaruj białkiem, obsyp kruszonką. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Ciasto drożdżowe ze śliwkami piecz w temperaturze 170 stopni przez 35 minut.

Pomysł na ciasto i przepis został zaczerpnięty z Kuchnia Lidla