Za smażonymi pączkami nie za bardzo przepadam. W ciągu roku ich unikam, a w Tłusty Czwartek jem góra 2! W tych się zakochałam!! <3 Są lekkie, puszyste, cudo!                          8. lutego zrobię je na pewno i to z podwójnej porcji! 🙂

Składniki na około 15 sztuk: 

  • 25 gramów świeżych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 2,5 szklanki mąki + więcej do podsypywania
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki łagodnego oleju
  • 3 żółtka jajek ,,zerówek”
  • szklanka marmolady/konfitury
  • cukier puder do oprószenia pączków

nabloga

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw przygotuj rozczyn. Do miski wsyp pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki. Składniki zalej letnią wodą i wymieszaj wszystko widelcem. Odstaw na 15 minut pod przykryciem, aż drożdże podrosną. W garnuszku podgrzej mleko. Do letniego mleka dodaj olej i wymieszaj. Do dużej miski wsyp mąkę, sól, cukier. Dodaj żółtka i mleko z olejem, rozczyn. Ciasto wyrabiaj przez 10 minut do połączenia się ze sobą wszystkich składników, będzie ono bardzo klejące i luźne. Miskę przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny. Po tym czasie posyp mąką stolnicę. Rękę omącz i delikatnie wyjmij ciasto z miski na stolnicę. Podziel je na 15 równych części. Każdą z nich uformuj na kształt koła o grubości 2 centymetrów. Na środek połóż jedną, pełną łyżeczkę marmolady. Złóż kółko na pół, zlep brzegi, a potem zbierz łączenie w jednym miejscu, formując kulkę. Powtórz tak z resztą ciasta. Pączki odkładaj na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut, aż pączki przyjmą złoto-brązowy kolor. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika, odczekaj chwilę, a następnie oprósz je cukrem pudrem.

nabloga2

Przepis pochodzi ze strony MniamMniam + moje zmiany

nabloga3.JPG

Zapraszam do śledzenia mojego profilu na Facebooku! 🙂