Miękkie, wyrośnięte, nie za słodkie, wegańskie drożdżówki z owocami! U mnie są nimi jagody i maliny, ale można je zastąpić dowolnymi owocami. Polecam jeszcze ciepłe!

Składniki na 6 drożdżówek: 

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 7 gramów suchych drożdży
  • 200 mililitrów letniego mleka roślinnego/ wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • dowolne owoce

DSC09214.JPG

Do miski wsyp drożdże, cukier, 3 łyżki mąki. Składniki zalej letnim mlekiem, dokładnie wymieszaj i pozostaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj resztę mąki, olej i sól. Wyrób ciasto do momentu, aż nie będzie przyklejać się do rąk. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na mniejsze, równe kulki i spłaszczaj je na papierze. Na środku każdej z nich połóż owoce i lekko je dociśnij. Bułeczki przykryj ściereczką i pozostaw je na 20 minut.  Drożdżówki piecz w 175 stopniach przez 20-25 minut ( do zarumienienia ). Bułeczki możesz również polać lukrem.

DSC09220.JPG

Zapraszam do śledzenia mojego profilu na Facebooku! 🙂