1. Wegańskie drożdżówki przygotowalam podczas moich tygodni bez nabiału, gdy naszła mnie ochota na drożdżówkę z budyniem z ulubionej piekarni tuż obok mnie. Wcześniejsza wersja była bez dodatkowego nadzienia, teraz dodałam jaglany budyn i to był strzak w 10! Drożdżówki wyszły przepyszne, nie za słodkie, puszyste! Najlepsze są te jeszcze ciepłe w duecie ze szklanką mleka, u mnie migdałowego!

Składniki na 6-8 drożdżówek: 

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 7 gramów suchych drożdży
  • 200 mililitrów letniego mleka roślinnego/ wody/ mleka krowiego
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki oleju
  • szczypta soli

Do miski wsyp drożdże, cukier, 3 łyżki mąki. Składniki zalej letnim mlekiem, dokładnie wymieszaj i pozostaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj resztę mąki, olej i sól. Wyrób ciasto do momentu, aż nie będzie przyklejać się do rąk. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 40 minut. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na mniejsze, równe kulki i spłaszcz je na samym środku. Blaszkę przykryj ściereczką i odstaw na 25 minut. W tym czasie przygotuj budyń.

Budyń jaglany:

  • szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 2.5 mleka roślinnego/wody
  • skórka starta z jednej cytryny+sok
  • 2 łyżki syropu klonowego/miodu/cukru

Kaszę upraż przez kilka minut na suchej patelni. Przesyp ją do garnka i zalej płynem, dodaj resztę składników. Gotuj ją na małym ogniu do momentu, aż wchłonie mleko i będzie miękka. Zblenduj ją dokładnie na gładki budyń.

Na każdy środek bułeczki nałóż około dwóch łyżek budyniu. Ułóż dowolnymi owocami (u mnie jabłka). I posyp kruszonką.

Kruszonka: 

  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki wegańskiej margaryny/ stałego oleju kokosowego/ masła
  • płatki migdałów (opcjonalnie)

Dożdżówki piecz w 175 stopniach przez 20-25 minut ( do zarumienienia ). Bułeczki możesz również polać lukrem.