Dyniowa granola to mój sposób na udany początek jesiennego dnia. Płatki owsiane zmieszane z musem jabłkowym, dyniowym puree, orzechami, cynamonem i miodem zalewam letnim mlekiem kokosowo-ryżowym. Do tego ciepła herbata z cytryną do wypicia, parę stron książek do przeczytania i żaden jesienny dzień nie jest mi straszny. ; )

Składniki na jeden duży słoik: 

  • 3,5 szklanki płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
  • 1,5 szklanki orzechów (u mnie włoskie)
  • garść rodzynek (opcjonalnie)
  • 8 łyżek dyniowego puree
  • 5 łyżek łyżek musu jabłkowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżki miodu/ syropu klonowego

Wszystkie składniki umieść w jednej misce i dokładnie ze sobą wymieszaj. Płatki przełóż równomiernie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Granolę piecz przez 35 minut. Nie zapomnij o mieszaniu jej co jakiś czas, by się nie przypaliła. Na ostatnie minuty pieczenia możesz włączyć termoobieg. Granolę odstaw do ostudzenia, a następnie przesyp ją do suchego i szczelnego pojemnika, w którym będziesz ją przechowywać.