Pudding chlebowy chodził za mną już od dłuższego czasu, nigdy wcześniej go nie próbowałam. Postanowiłam, że ten pierwszy będzie bardzo jesienny- z jabłkami, cynamonem i rodzynkami. Po upieczeniu każdą kromkę polałam dodatkowo miodem. To był RAJ! Następnego ranka zrobiłam go ponownie i już się zastanawiam, kiedy kolejny pudding chlebowy zagości na moim stole.. 😉

Składniki: 

  • jedna chałka
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • jedno, duże jabłko
  • rodzynki (opcjonalnie)
  • do podania: miód, cukier puder

Jabłko obierz, pokrój w plasterki. Chałkę pokrój na mniejsze kromki. Mleko dokładnie wymieszaj z jajkami i cynamonem. Każdą kromkę zamocz w przygotowanej masie, a następnie układaj je w naczyniu żaroodpornym. Między nimi wyłóż plasterki jabłka i obsyp rodzynkami. Całość zalej pozostałą częścią mleka i odstaw na kilka minut, by chałka dobrze nasiąknęła. Pudding wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piecz przez około 30 minut (do momentu, aż mleko całkowicie się wchłonie). Podawaj na ciepło z cukrem pudrem i miodem.