Trufle jaglane z dodatkiem mąki migdałowej i wiórków kokosowych to pyszna i zdrowa przekąska. W okresie świątecznym mogą stać się również jadalnym prezentem dla Waszych bliskich. Ja swoje już podarowałam, jednej z Koleżanek tak posmakowały, że poprosiła o przepis i zrobi je na Święta! U mnie druga tura też będzie! ❤️

Składniki na około 30 trufli:

  • 200 gramów suchej kaszy jaglanej
  • 4 szklanki mleka roślinnego/ krowiego/ wody (u mnie kokosowo-ryżowe)
  • 1/3-1/2 szklanki miodu/syropu klonowego/syropu z agawy
  • 200 gramów zmielonych migdałów
  • 180 gramów wiórków kokosowych+ więcej w razie potrzeby
  • do obtoczenia- wiórki kokosowe, płatki migdałów, mak

Kaszę jaglaną podpraż na suchej patelni przez kilka minut, aż straci swój charakterystyczny zapach. Wsyp ją do garnka, zalej mlekiem, dodaj miód. Całość gotuj do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka. Pamiętaj, by mieszać ją co kilka minut. Gdy kasza będzie już gotowa, odstaw ją na chwilę do ostudzenia. Następnie zblenduj ją razem ze zmielonymi migdałami i wiórkami kokosowymi. Masa nie powinna się kleić, powinno dać się z niej zrobić kulki. Jeśli taka nie będzie, dodaj do niej stopniowo wiórki kokosowe i zblenduj. Z masy formuj równomiernie kulki i każda z nich obtocz w wiórkach kokosowych lub w maku. Trufle schowaj na kilka godzin do lodówki. Mi najbardziej smakowały te, które stały w niej całą noc. Trufle zachowują świeżość do 5 dni.