Nie ma u mnie karnawału bez faworków!  Do przygotowania tradycyjnych chrustów potrzeba kilku jaj i śmietany. Ten przepis jest zdecydowanie prostszy, a faworki wychodzą tak samo chrupiące i pyszne! 🙂 Nie zapomnij o oprószeniu ich cukrem pudrem po zakończeniu smażenia! 🙂

Składniki: 

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju + olej do smażenia faworków
  • szczypta soli
  • 2 łyżki likieru lub innego alkoholu
  • szklanka ciepłej wody + więcej w razie konieczności

DSC08213

Mąkę przesiej, dodaj sól, oliwę i alkohol. Składniki dokładnie wymieszaj ze sobą. Następnie stopniowo dodawaj wodę i zagniataj ciasto, aż powstanie miękka kulka. Jeśli ciasto nie będzie chciało się kleić lub zostanie trochę na dnie miski, dodaj trochę wody. Ciasto przełóż na oprószoną mąką stolnice i rozwałkuj je bardzo cienko. Podziel je na nie za długie prostokąty i każdy z nich natnij na samym środku. Z powstałych prostokątów zrób faworki: jeden koniec przełóż przez nacięcie. Faworki smaż na mocno rozgrzanym oleju do momentu, aż się zarumienią. Po wyjęciu z garnka przekładaj je na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Gdy przestygną, posyp je cukrem pudrem.

nabllog3

Przepis pochodzi z bloga MniuMniu + moje zmiany

Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku!