Nie ma chyba prostszego ciasta do zrobienia niż kruche z kruszonką. A z rabarbarem jest najlepsze! Nie za słodkie, lekko kwaskowate! Pysznie i prosto, zróbcie koniecznie! : )

Kruche ciasto ( forma 24×24):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 100 gramów masła
  • 2 żółtka
  • łyżka kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki połącz ze sobą i zagnieć w kulkę. Zawiń folią spożywczą i schowaj na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyłóż spód blaszki papierem do pieczenia. Na nim wyłóż równomiernie ciasto. Kruchy spód podpiecz w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

blogi

Nadzienie rabarbarowe:

  • 350-400 gramów rabarbaru pokrojonego w plastry
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru

W misce roztrzep jajka, cukier, mąkę. Dodaj rabarbar i dokładnie wymieszaj tak, by wszystkie plasterki były oblane sosem. Na ciepły spód z kruchego ciasta wylej przygotowane nadzienie, wyrównaj.

Kruszonka: 

  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2,5 łyżki cukru
  • 2,5 łyżki masła

Składniki połącz ze sobą, aż powstanie kruszonka. Kruszonkę posyp na nadzieniu rabarbarowym.

Ciasto piecz przez około 25 minut, aż nadzienie stężeje i kruszonka zarumieni się.

blog2

Zapraszam do śledzenia mojego profilu na Facebooku! : )