Kruche z rabarbarem i budyniem stało się parę dni temu moim ulubionym ciastem rabarbarowym! Kruche ciasto, na to kwaskowaty rabarbar i bardzo waniliowy budyń! Wyjdzie każdemu, a jak nie zdążycie z rabarbarem, to maliny bądź drobno pokrojone truskawki też będą pysznie się komponować! Bardzo polecam! ♡

Kruche ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • 210 gramów zimnego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • sok wyciśnięty z jednej połówki cytryny+skórka

Wszystkie składniki umieść w misce i energicznie zagnieć je na kruszonkę. Naczynie przykryj folią spożywczą i schowaj na 30 minut do lodówki. Po tym czasie blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie przełóż na niego połowę schłodzonej kruszonki, bardzo dokładnie wylep cały spód. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz do jego zezłocenia, czyli około 20 minut.

Masa budyniowa (creme patissiere): 

  • 600 mililitrów mleka (może być roślinne, ja użyłam owsianego)
  • 6 żółtek
  • 100 gramów cukru
  • 40 gramów cukru z prawdziwą wanilią
  • 40 gramów mąki ziemniaczanej
  • 40 gramów mąki pszennej

W naczyniu unieść żółtka, 150 mililitrów mleka, cukry i obie mąki. Składniki zblenduj tak, by nie powstały żadne grudki. Do garnka przelej resztę mleka i zagotuj. W momencie, gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień o połowę i wlej powstałą wcześniej masę. Mieszaj ciągle bardzo energicznie, by nie powstały grudki i zagotuj. Po zagotowaniu ciągle mieszając przez niecałą minutę, by krem zgęstniał i ściągnij z palnika. Budyń przykryj folią spożywczą tak, by dotykała ona masę. Odstaw do przestudzenia.

Rabarbar:

  • 650 gramów rabarbaru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
  • sok wyciśnięty z jednej połówki cytryny

Rabarbar pokrój na jedno centymetrów plastry. Wymieszaj z pozostałymi składnikami i odstaw.

Na podpieczony spód do ciasta wyłóż równomiernie nadzienie rabarbarowe, a na nie masę budyniową. Na masę posyp dokładnie resztę kruszonki. Tak przygotowane ciasto upiecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Wystudzone posyp cukrem pudrem.