Ten deser to krewny oryginalnego, włoskiego deseru. : ) Nie jest na śmietance, więc od razu staje się lżejszy! Czuć w nim wanilię i cytrynie przez dodanie do niego skórki i soku. Łatwy, szybki w przygotowaniu, pyszny! Polecam : )

Składniki na 2 porcje deseru: 

  • puszka mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią/ nasionka z jednej laski wanilii
  • skórka starta z jednej małej cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka żelatny + woda do jej zalania
  • pestki + kilka  łyżek soku z jednej połówki granatu

nabl

Żelatynę zalej ciepłą wodą. Otwórz puszkę mleka kokosowego i wyłóż do garnka jego stałą część. Dodaj sok i skórkę cytryny, wanilię. Całość podgrzej na wolnym ogniu. Gdy zacznie się gotować, ściągnij garnek z palnika. Dodaj żelatynę i wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na około 10 minut, aż masa przestygnie. Po tym czasie wysmaruj kokilki cienką warstwą oleju i równomiernie przelej do nich przestudzoną masę. Naczynia wstaw do lodówki. Gdy masa się zetnie ( około 4 godziny ), wyciągnij kokilki z lodówki. Do miski wlej ciepłą wodę i zanurz w niej kolejno foremki (uważaj, by woda nie dostała się do naczynia!). Przykryj foremkę talerzem i energicznie odwróć. Podawaj z granatem.

bl3nabl1

Zapraszam do śledzenia mojego profilu na Facebooku! 🙂