Przepis na serniczki z malinami sprawdzi się idealnie podczas tegorocznych upałów. Uwielbiam piec, ale w taką pogodę zdecydowanie omijam piekarnik i przygotowuję desery szybkie i najlepiej bez pieczenia! I takie właśnie są te serniczki. Puszyste jak chmurka! Przepyszne! Będziecie nimi zachwyceni!

Składniki na 5 porcji: 

  • 450 gramów serka ricotta
  • 400 mililitrów schłodzonej śmietanki 30%
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 150 gramów jogurtu naturalnego
  • sok z jednej połówki cytryny
  • 2 łyżeczki agaru
  • 150 gramów malin
  • kilka pokruszonych biszkoptów

ser1.JPG

Śmietankę ubij z serkiem ricotta na sztywną masę i pod koniec dodawaj stopniowo cukier puder. Dodaj sok z cytryny, zmiksuj. Krem podziel na 2 równe części. Do jednej z nich dodaj maliny i dokładnie zmiksuj. Jogurt naturalny przelej do garnka i zagotuj. Do ciepłego jogurtu wsyp agar i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany jogurt przelej po równo do dwóch mas sernikowych, dokładnie zmiksuj. Masę bez malin schowaj do lodówki. Na spód każdego naczynia równomiernie wyłóż pokruszone biszkopty, a na nie przelej malinową masę. Serniczki schowaj na 20-25 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmij desery i na wierzch dodaj pozostałą masę. Serniczki schowaj na kilka godzin do lodówki, by zastygły. Schłodzone desery podawaj z malinami i listkami świeżej mięty.

ser2ser3

Zapraszam do śledzenia mojego profilu na Facebooku! 🙂