Wegańska panna cotta i to dodatkowo z rabarbarem, który tak uwielbiam i co roku nie mogę doczekać się, aż zacznie pojawiać się na straganach i moim ogrodzie. To deser bardzo prosty, lekki, orzeźwiający. Zrobisz go w kilka chwil, a od gości z każdej strony usłyszysz prośbę o przepis! 😊

Przepis na 6 małych porcji:

  • puszka mleka kokosowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki agaru
  • sok z jednej limonki+skórka
  • sok z jednej połówki cytryny+skórka

Stałą cześć mleka kokosowego przełóż do garnka, dodaj resztę składników i całość zagotuj na małym ogniu. Mieszaj co chwilę, by cukier z agarem się rozpuścił i by nie powstały grudki. Po zagotowaniu pozostaw masę na ogniu jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie przelej masę do foremek i pozostaw na kilka minut, by lekko wystygła. Następnie przełóż ją do lodówki na około 2-3 godziny.

Rabarbar: 

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • sok z jednej połówki cytryny
  • 1/2 szklanki wody

Rabarbar pokrój w nie za grube plastry. Przełóż do garnka, zalej wodą, zasyp cukrem i dodaj sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż rabarbar puści sok i zmięknie.

Bezpośrednio przed podaniem wyjmij panna cotty z foremki, polej sokiem z kawałkami rabarbaru.