Wegański budyń dyniowy to niesamowicie jesienny deser pełen aromatów! Dynia, jabłka, cynamon, przyprawa korzenna i skórka pomarańczowa tworzą niesamowitą kompozycję. Aż chce się zawinąć w koc, usiąść przy kominku, chwycić za dobrą książkę i zajadać ten oto deser.. 🙂

Składniki na 3 porcje: 

  • 2 opakowania wegańskich Katarzynek
  • skórka starta z jednej połówki pomarańczy
  • 1,5 szklanki puree z dyni*
  • 2,5 szklanki mleka roślinnego
  • 2 małe, obrane jabłka
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki cynamonu

Pierniki z 1,5 opakowania zmiel wraz ze skórką pomarańczową w melakserze lub rozdrabniaczu. Następnie przesyp je równomiernie do 3 szklanek. W kielichu blendera umieść resztę składników i zblenduj na gładką masę. Przelej ją do garnka i umieść na średnim ogniu, stale mieszaj. Gdy budyń zacznie się gotować, zmniejsz ogień i ciągle mieszając poczekaj, aż stanie się gesty. Budyń przelej do szklanek na przygotowane wcześniej pierniki. Udekoruj wegańskimi Katarzynkami. Podawaj na ciepło bądź na zimno.

* Jak przygotować dyniowe puree? Dynię pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki. Dyniowe kawałki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz przez około 40 minut do miękkości. Dynię obierz, włóż do kielicha blendera i zblenduj na gładkie puree.

Przepis bierze udział w konkursie kulinarno-fotograficznym organizowanym przez FC Kopernik.  #appetytnakopernika #fckopernik