Uwielbiam tiramisu i już od dłuższego czasu chodziło za mną jego przygotowanie. No i w końcu się zabrałam i przygotowałam, ale w wersji roślinnej! Wyszło przeeepysznie, prawdziwa rozpusta! <3

Składniki na 4 porcje: 

  • 420 gramów naturalnego tofu
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego ( w wersji niewegańskiej można użyć krowiego )
  • 200 gramów cukru pudru
  • nasionka z jednej laski wanilii
  • sok z 2 cytryn
  • 3 łyżki naturalnego oleju roślinnego
  • biszkopty
  • kakao
  • starta czekolada gorzka (opcjonalnie)
  • 3/4 szklanki  kawy
  • 2 łyżki likieru amaretto

2 łyżki kawy zaparz gorącą wodą i pozostaw do wystygnięcia. Tofu zblenduj z mlekiem, cukrem pudrem, ziarnami wanilii, olejem i sokiem z cytryny na gładką masę. Do wystudzonej kawy wlej likier i wymieszaj. Biszkopty połam na kawałki. Dno pucharków wyłóż kawałkami ciastek, następnie dokładnie je nasącz przygotowanym syropem. Wyłóż na nie przygotowany wcześniej krem i całość oprósz kakao. Ponownie przykryj biszkoptami, nasącz je i przykryj kremem i znów posyp kakao. Czynności te powtórz raz jeszcze. Górę deseru możesz posypać startą czekoladą ( zamiast kakao ). Tak przygotowane tofumisu odstaw na minimum godzinę do lodówki.

 

Serdecznie zapraszam do obserwowania mojego profilu na Facebooku i Instagramie!