Świąteczne smaki- czekolada, pomarańcze i cynamon w jednej babeczce! Babeczki wychodzą bardzo mięsiste, intensywne w smaku. I do tego ten krem cynamonowy… rewelacja! Będą cudownie prezentować się na świątecznym stole! <3

Składniki na 8-10 sztuk: 

  • szklanka mąki
  • 3 jajka ,,zerówki”
  • 200 mililitrów śmietany 18%
  • 180 mililitrów oleju roślinnego
  • 80 gramów gorzkiej czekolady
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • skórka starta z jednej dużej pomarańczy
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, skórką pomarańczową i sodą oczyszczoną.  Do garnka wlej olej, dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Wstaw na palnik i podgrzej do momentu aż czekolada się całkowicie rozpuści. Zdejmij garnek z palnika i dodaj do masy kakao  i sok z pomarańczy. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do przestudzenia. Jajka ubij z cukrem do puszystości. Dodaj masę czekoladową i całość dokładnie zmiksuj. Dodaj śmietanę, a następnie przygotowane wcześniej suche składniki. Wszystko wymieszaj ze sobą za pomocą drewnianej łyżki tylko do momentu, aż składniki się połączą. Masę równomiernie  nakładaj do papilotek ( do około 3/4 ich wysokości ). Babeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez około 20 minut ( do suchego patyczka ).

Składniki na krem piernikowy:

  • 250 mililitrów schłodzonej śmietanki 30%
  • 150 gramów schłodzonego serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cynamonu
  • starta czekolada/ cynamon do oprószenia babeczek

Śmietankę ubij z serkiem na sztywno. Pod koniec dodawaj stopniowo cukier puder. Do kremu dodaj cynamon i całość delikatnie wymieszaj. Krem nakładaj na babeczki dopiero wtedy,  gdy będą one już wystudzone.

Zapraszam do śledzenia mojego profilu na Facebooku! 🙂