Lekko cynamonowe, gruszkowe muffiny pod chrupiącą, orzechową kruszonką idealne na jesienne popołudnie do kubka ciepłej herbaty. Bardzo zachęcam do upieczenia! 🙂

Składniki na 12 sztuk: 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 jajka ,,zerówki”
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżki miodu
  • 100 ml mleka
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 3 małe, obrane i pokrojone w niewielką kostkę gruszki                                                                              

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej i wymieszaj z cukrem i cynamonem. Do oddzielnej miski wbij jajka i połącz je z resztą mokrych składników- olejem, miodem, mlekiem. Powstałą masę wlej do suchych składników. Całość krótko wymieszaj do połączenia. Dodaj gruszki i wymieszaj. Ciasto podziel pomiędzy 12 foremek na muffinki i wypełniaj je do 2/3 ich wysokości.

Kruszonka orzeczhowa: 

  • 100 gramów rozdrobnionych orzeczów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

Wszystkie składniki połącz, rozetrzyj między palcami do momentu otrzymania kruszonki o konsystencji mokrego piasku.

Muffiny posyp kruszonką i piecz je przez 25 minut w 200 stopniach.