Muffiny bananowe to Jedne z lepszych muffinów, jakie miałam okazję zjeść! Wilgotne, pachnące, mocno bananowe! Już po niecałych 30 minutach można już się cieszyć ich smakiem. Można je wzbogacić je o orzechy, czekoladę lub inne dodatki. To co, kiedy pieczesz? 🙂

Składniki na 12 sztuk:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kakao
  • 3 dojrzałe banany
  • 1 jajko ,,zerówka”
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • do dekoracji: płatki owsiane, chipsy bananowe/ plasterki świeżego banana

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj cynamon, kakao i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. W drugiej misce zmiksuj banany, jajko, olej i cukier na gładką masę. Zawartość obu misek połącz ze sobą, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto nakładaj równomiernie do 3/4 wysokości każdej papilotki. Każdą muffinkę udekoruj płatkami owsianymi i bananem. Piecz je przez około 20 minut ( do suchego patyczka ) w 180. stopniach.

 

Przepis na muffiny pochodzi z bloga Kinga Paruzel + moje zmiany