Ja uwielbiam! To mój obowiązkowy napój późnojesienną i zimową porą! Czekolada na gorąco z tego przepisu jest gęsta, aromatyczna, nie za słodka… idealna! Z piankami, bitą śmietaną lub bez- wybór należy do Ciebie, ale koniecznie musisz ją spróbować! 🙂

Składniki na jedną porcję (duży kubek): 

  • 1 1/4 szklanki mleka (roślinne/krowie)
  • 80 gramów gorzkiej czekolady ( u mnie z dodatkiem karmelu )
  • skórka starta z jednej połówki pomarańczy
  • łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki cukru z wanilią (opcjonalnie)
  • dodatki: starta czekolada/ pianki/ bita śmietana

dodaczzynie

Do garnuszka wlej mleko, dodaj cynamon, pomarańczową skórkę i opcjonalnie cukier i całość zagotuj. Następnie zdejmij z ognia, wrzuć połamaną czekoladę i mieszaj do momentu, aż czekolada się rozpuści. Przelej do kubka, dorzuć ulubione dodatki i pij od razu!

takornot

Zapraszam do śledzenia mojego profilu na Facebooku!