Budyń jaglany ostatnio stał się bardzo popularny za sprawą Dominiki Wójciak, która podzieliła się swoim przepisem na jaglany budyń pomarańczowy. Powiem Wam, że leprzego deseru z tej kaszy nie jadlam! Wyszedł on niesamowicie kremowy, delikatny, no idealny! Po kilku razach postanoeilam zmienić coś w recepturze i pomarańcz zamienilam na mango, które dodalam już pod koniec gotowania kaszy. Wybór okazał się strzałem w dziesiątkę i często będę dobic go na śniadanie w różnych wariachach owocowych!

Składniki na 2-3 porcję: 

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 1 dojrzałe mango
  • syrop klonowy/ miód

 

Wieczorem zalej kaszę zimną wodą i pozostaw pod przykryciem na 8 godzin. Następnego dnia dokładnie ją przepłucz na sicie, przesyp do garnka i zalej mlekiem. Kaszę gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut i mieszaj ją co jaki czas, by nie przywarla do dna garnka. 5-7 minut przed końcem dodaj do niej obrane i pokrojone na mniejsze kawałki mango. Nie zapominaj o mieszaniu. Gorącą! kaszę zblenduj dokładnie na gładki budyń. Przelej go do miseczek i podawaj z ulubionymi dodatkami!