Kasza manna ze śliwkami to moje odkrycie tego lata. Co roku przygotowywałam mannę z malinowym musem i nie wiem czemu, ale tego lata zapomniałam o tej pyszności. Sezon na maliny już się niestety u mnie skończył, przyszła pora na śliwki. Skarmelizowałam je, dodałam kaszę manną, wymieszałam i wyszło coś cudownego! Takimi śniadaniami, to ja mogę zaczynać każdy dzień!

Składniki na jedną porcję: 

  • 3 płaskie łyżki kaszy mannej
  • 1,5 szklanki mleka
  • łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki cukru z wanilią

Mleko zagotuj z cynamonem i cukrem, a następnie dodaj kaszę. Od tego momentu ciągle mieszaj, by nie powstały żadne grudki. Gotuj do momentu, aż kasza zgęstnieje.

Karmelizowane śliwki: 

  • 10 śliwek
  • łyżka masła
  • 1,5 łyżeczki brązowego cukru/ miodu/ innego słodzidła

Śliwki pokrój na ćwiartki. Na patelni rozpuść masło, dodaj owoce, cukier i duś przez chwilę na niewielkim ogniu, aż śliwki staną się miękkie i puszczą sok. Mannę przelej do miski i wyłóż na nią śliwki. Najlepiej podawaj na ciepło.