Owsiankę uwielbiam, ale nigdy wcześniej nie jadłam jej w wersji pieczonej. Zjadłam i się zakochałam! Jest przepyszna, mogę nawet powiedzieć, że bardziej mi smakuje niż taka w wersji tradycyjnej! Ta jest z kwaskowatym rabarbarem i słodką gruszką. No i ten dodatek jogurtu naturalnego….pyszności! <3

Składniki: 

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1,5 szklanki mleka/ wody
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • jajko
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • gruszka pokrojona w kostkę
  • 2 szklanki rabarbaru pokrojonego w kostkę
  • jogurt naturalny do podania
  • płatki migdałów (opcjonalnie)

nabloga1.JPG

Do miski wsyp płatki owsiane, zalej je mlekiem i pozostaw na chwilę, aż płatki wchłoną płyn. Dodaj jajko, cukier cynamon. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Dno naczynia wyłóż pokrojonym rabarbarem i gruszką. Na to przełóż owsianą masę. Wierzch owsianki udekoruj rabarbarem i płatkami migdałów. Piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj na ciepło z jogurtem.

nablog2

Zapraszam do śledzenia mojego profilu na Facebooku! : )