Placuszki budyniowe często gościły u mnie w zeszłym miesiącu. Lekkie, puszyste, a z talerzy znikały w mgnieniu oka! Nie dość, że pyszne, to robi je się bardzo szybko! Do surowego ciasta można dodać pokrojone w drobną kostkę jabłka, banany lub inne owoce, a całą piramidę placuszkową oblać czekoladowym sosem! 😋

Składniki na około 12 placuszków:

  • 280 gramów przesianej maki pszennej
  • jedno opakowanie budyniu ( u mnie waniliowy )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyzki brązowego cukru/ miodu/ syropu klonowego
  • 200 mililitrów kefiru
  • 180 mililitrów mleka
  • 2 łyżki oleju

W jednej misce połącz ze soba mokre składniki, a w drugiej suche. Następnie połącz obie mieszanki ze sobą i dokładnie wymieszaj. Placuszki smaż na rozgrzanej patelni i makym ogniu z obu stron. Po usmażeniu podawaj z ulubionymi dodatkami. Najlepiej smakują na ciepło!