Kolejny przepis z dynią, czyli rolada dyniowa! Jeśli chodzi o rolady, to jest ona pierwszą, którą zrobiłam i jestem przeszczęśliwa, że wyszła i to tak pysznie! Ciasto jest bardzo lekkie, wypełnione kremem na bazie naturalnego serka. Rolada nie jest za słodka, delikatnie cynamonowa, rozpływa się w ustach! To na pewno nie ostatnie ciasto tego typu w mojej kuchni! 🙂

Składniki na ciasto (blaszka 33×21 cm):

  • 110 gramów mąki
  • 190 gramów dyniowego puree*
  • 3 jajka
  • 170 gramów cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1.5 łyżeczki cynamonu
  • cukier puder do oprószenia ściereczki kuchennej+masło do wysmarowania blaszki i papieru

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon wymieszaj i odłóż na chwilę. Jajka ubij z cukrem na jasną masę, dodaj puree i krótko miksuj, wsyp mąkę i wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Dno blaszki wysmaruj masłem, wyłóż je papierem i natłuść go. Ciasto wylej na przygotowany papier do pieczenia i dokładnie wyrównaj. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 17 minut. W trakcie pieczenia ciasta przygotuj ściereczkę kuchenną. Rozłóż ją na stole i oprósz cukrem pudrem. Obfite wysmarowanie blaszki i papieru do pieczenia masłem i oprószenie ściereczki cukrem pudrem zapobiegnie przyklejeniu się ciasta! Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i przełóż je na materiał tak, by papier znajdował się na górze. Delikatnie oderwij papier i zwiń ciasto razem ze ściereczką. Odłóż roladę, by przestygła i zacznij przygotowywać krem.

Krem: 

  • 300 gramów naturalnego serka typu Almette (u mnie jogurtowe)
  • 100 gramów masła
  • 80 gramów cukru pudru
  • sok wyciśnięty z jednej połówki cytryny

Wszystkie składniki zmiksuj do powstania gładkiego kremu. Masę przełóż na rozwinięte i wystudzone ciasto i rozsmaruj na całej powierzchni. Ciasto delikatnie zwiń w rulon i przełóż roladę do lodówki na kilka godzin. Przechowuj ją również w lodówce.

 

* Jak przygotować dyniowe puree? Dynię pokrój na mniejsze kawałki i wydrąż z nich środek z nasionami. Rozłóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200-220 stopniach przez około 40 minut (do miękkości!). Po tym czasie ściągnij z nich skórę i zblenduj dynię na gładkie purre. Przygotowując  roladę, moje puree okazało się zbyt wodniste. Nadmiar wody odcisnęłam przy pomocy sitka i gazy.

 

Inspiracja: Candy Company