Mój ulubiony! Przygotowany jest u mnie w każde święta i nigdy nie kończę na jednym kawałku. Niezwykle kremowy, z kakaową kruszonką. Już nie mogę się doczekać Wielkanocy! 🙂

Składniki na kakaową kruszonkę ( blaszka 24×24 ):

  • 2 żółtka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 130 gramów masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki kakao

Wszystkie składniki zagnieć i szybko wyrób. Z ciasta uformuj kulkę. Podziel ją na 2 równe części, każdą z nich owiń w folię spożywczą i włóż na 30 min do zamrażarki.

blog1

 

Masa serowa:

  • 650 gramów twarogu
  • 80 gramów roztopionego masła
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 80 gramów cukru białego/ brązowego + łyżka cukru z wanilią
  • 2 jajka

blog2

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. 2 części ciasta zetrzyj na tarce. Połową wyłóż dno formy. Włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut w 180. stopniach.

W tym czasie przygotuj masę serową. Do twarogu dodaj resztę składników i miksuj tylko do ich połączenia. Masę wylej na podpieczony spód. Na wierzch posyp pozostałą część startego ciasta. Sernik piecz w 170. stopniach przez godzinę.

blog3

 

Przepis pochodzi z bloga Czekoladą Utkane + moje zmiany

Zapraszam do śledzenia mojego profilu na Facebooku! : )