Sernik pomarańczowy na dobre i słodkie rozpoczęcie roku! Na spodzie z herbatników, ze skórką i sokiem z pomarańczy i oblany na koniec obficie czekoladą mleczną. Pyszności, mówię Wam! Choć sernik wychodzi dość ciężki, mimo tego warto spróbować! Moi bliscy zachwyceni i już składają sernikowe zamówienie na najbliższy weekend! ❤️

Składniki na spód ( tortownica o średnicy około 22 cm ): 

  • 200 gramów herbatników
  • 100 gramów masła
  • sok wyciśnięty z jednej połówki pomarańczy

Herbatniki rozdrobnij w melakserze. Rozpuść masło i dodaj do niego sok z pomarańczy, wymieszaj. Wsyp do niego pokruszone herbatniki. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczkową masę wyłóż na niego równomiernie i wstaw na godzinę do lodówki.

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 120 gramów masła
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • skórka starta z jednej połówki pomarańczy
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka utrzyj z cukrem na gładką masę, dodaj masło i dokładnie zmiksuj. Twaróg dodawaj stopniowo, ciągle miksując. Dodaj skórkę, sok z pomarańczy i mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszać delikatnie i dokładnie łyżką. Serową masę wyłóż na przygotowany wcześniej spód, wyrównaj Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz przez 55-60 minut. Wystudzone ciasto oblej czekoladą mleczną (130 gramów) rozpuszczoną w kąpieli wodnej.