Sernikiem z karmelem świętowałam pierwsze urodziny bloga! Serniki uwielbiam, więc nie mogłam wybrać innego ciasta na taką okazję. Wyszło rewelacyjne! Puszysta i delikatna masa serowa na piernikowym spodzie, a na niej lekko słony karmel i pokruszone Katarzynki. Zachwyci Was, obiecuję!

Składniki na spód (tortownica 18 cm):

  • 200 gramów pierników Katarzynek
  • 80 gramów rozpuszczonego masła

Pierniki włóż do malaksera i rozdrobnij je na bardzo drobno. Przesyp je do miski i dodaj do nich roztopione masło. Całość wymieszaj do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia. Wysyp na niego pierniczki, wyrównaj i dokładnie wklep. Blaszkę schowaj do lodówki i zacznij przygotowywać masę serową.

Masa serowa: 

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 mililitrów śmietanki kremówki 30%
  • jedno opakowanie budyniu waniliowego (40 gramów)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka otarta z połówki cytryny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmiksuj z cukrem, budyniem, sokiem z cytryny i skórką na gładką masę. Wbij jajka, wlej śmietankę i zmiksuj całość krótko, tylko do połączenia składników. Masę serową przelej na przygotowany wcześniej spód. Piekarnik nagrzej do temperatury 150 stopni i piecz sernik przez 70 minut w kąpieli wodnej ( prostokątną blaszkę z gorącą wodą ustaw na najniższym poziomie piekarnika, a sernik na poziomie wyżej ). Gdy czas minie, wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki, by ciasto wystygło. Następnie wyjmij je z tortownicy i przełóż na kilka godzin, a najlepiej całą noc do lodówki.

Karmel: 

  • szklanka cukru
  • 100 gramów masła
  • 70 mililitrów śmietanki kremówki 30%
  • pół łyżeczki soli
  • kilka sztuk pokruszonych Katarzynek do dekoracji

Cukier przesyp równomiernie do garnka z grubym dnem i wstaw na ogień o średniej mocy. Cukier mieszaj do momentu, aż całkowicie się rozpuści i będzie w kolorze złoto-brązowym. Dodaj masło,  energicznie wymieszaj. Następnie wlej śmietankę, wymieszaj i całość gotuj jeszcze przez około minutę. Dodaj sól. Karmel ściągnij z palnika i odstaw, by wystygnął. Wierzch sernika polej karmelem, a następnie udekoruj pokruszonymi piernikami. Sernik z karmelem przechowuj pod przykryciem w lodówce.

Przepis na sernik z karmelem na piernikowym spodzie bierze udział w konkursie organizowanym przez FC Kopernik. #appetytnakopernika #fckopernik