Sernik z truskawkami i kruszonką… jaki on pyszny! Delikatna masa serowa, maślana kruszonka i truskawki, które w końcu pojawiły się na straganach! Gdy skończy się nie sezon, możecie użyć innych owoców, na przykład malin lub jagód. A zimą uda się też, gdy wykorzystacie owoce ze słoika (pamiętajcie tylko o dobrym ich odsączeniu!). Przepis dobry na cały rok! Zapraszam do częstowania się przepisem, a ja zabieram się za ostatni kawałek serniczka! ♡

Składniki na kruszonkę: 

  • 180 gramów mąki pszennej
  • 30 gramów skrobii ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 gramów masła
  • 1/3 szklanki cukru

Wszystkie składniki umieść w misce i energicznie zagnieć, by uformować kruszonkę. Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp mąką. Dno blaszki równomiernie wylep połową przygotowanego ciasta. Pozostałą część schowaj do lodówki. Spód do sernika podpiecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa serowa: 

  • 750 gramów twarogu sernikowego
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 1/3 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1/4 szklanki cukru
  • sok wyciśnięty z jednej połówki cytryny

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka utrzyj z cukrem i mlekiem skondensowanym. W oddzielnej misce zmiksuj twaróg z serkiem mascarpone, sokiem z cytryny na gładką masę. Masę jajeczną wymieszaj z twarogiem, dokładnie wymieszaj. Dodaj budyń, zmiksuj tylko do połączenia się składników.

Truskawki:

  • 500 gramów truskawek (mogą być inne owoce, patrz opis nad przepisem)
  • 2 płaskie łyżki skrobii ziemniaczanej

Truskawki umyj, odetnij szypułki i pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną i odstaw na parę minut.

Na wystudzony kruchy spód wylej masę serową. Na nią rozłóż równomiernie owoce. I całość obsyp resztą przygotowanej wcześniej kruszonki. Ciasto piecz przez 50-55 minut w temperaturze 175 stopni do wypieczenia i zarumieniania.