Dziś mam dla Was przepis na PRZEPYSZNE ciasto, tofurnik! Niezwykle kremowy, z masą orzechową i jabłkami w cynamonie. Robi się je niezwykle szybko, potem trzeba odczekać około godziny i już można zjeść kawałek ( i więcej 🙂 ) tego wspaniałego ciasta!

Składniki na spód ( tortownica o średnicy 18 cm): 

  • szklanka płatków owsianych
  • 100 gramów daktyli namoczonych wcześniej w wodzie
  • 3 łyżki masła orzechowego

Wszystkie składniki włóż do melaksera i rozdrobnij do momentu, aż otrzymasz kleistą masę.  Przełóż ją na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie i równomiernie  rozprowadź i włóż na 30 minut do lodówki.

Masa serowa: 

  • 540 gramów naturalnego tofu
  • puszka mleka kokosowego ( schłodzonego minimum 12 godzin w lodówce )
  • 0,5  szklanki cukru
  • sok z 1,5 cytryny
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki agaru

Tofu dokładnie odsącz, a następnie zblenduj z sokiem z cytryny i pomarańczy na gładką masę. W garnuszku umieść stałą część mleka kokosowego ( wodę kokosową możesz użyć do tego smoothie ), dodaj cukier i całość rozpuść. Wsyp agar, wymieszaj z resztą składników.  Od chwili zagotowania gotuj masę jeszcze przez 3-4 minuty. Jeszcze ciepłą masę wlej do masy serowej. Całość zmiksuj, aż powstanie gładka konsystencja.  Masę serową wlej na schłodzony wcześniej owsiany spód i wstaw na minimum godzinę do lodówki.

Masa orzechowa: 

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • łyżka syropu klonowego/ miodu
  • 2-3 łyżki wody ( jeśli orzechowy krem będzie zbyt gęsty )

Składniki wymieszaj ze sobą za pomącą łyżki, aż powstanie kremowy krem orzechowy.  Na wierzch stężonego ciasta rozprowadź masę.

Cynamonowe jabłka: 

  • 2 średniej wielkości jabłka obrane i pokrojone w kostkę
  • 1/4 szklanki syropu klonowego/ miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżeczka cynamonu

Składniki umieść w garnuszku, wymieszaj i gotuj na średnim ogniu do momentu aż jabłka zmiękną ( około 10 minut ). Wyjmuj je za pomocą łyżki i wykładaj na masę orzechową.

Ciasto przechowuj w lodówce.

Serdecznie zapraszam do obserwacji mojego profilu na Facebooku i Instagramie. 🙂