Kolejny wegański sernik na blogu! Tym razem truskawkowy! Nie jest za słodki, tofu nie jest w nim wyczuwalne i robi się go bardzo szybko! Nie wymaga też pieczenia, więc sprawdzi się idealnie podczas ciepłych dni! Bardzo polecam! <3

Składniki (tortownica 20 cm): 

  • 360 gramów naturalnego tofu
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • puszka mleka kokosowego ( 400 g) schłodzonego minimum 12 godzin w lodówce
  • 2 łyżeczki agaru
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 500 gramów świeżych truskawek + kilka sztuk do dekoracji

tofutru1.JPG

Pozbądź się szypułek w truskawkach, a następnie umyj je i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do garnka i gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż powstanie mus. Tofu odsącz, rozdrobnij, zblenduj z sokiem z cytryny, ostygniętym musem na gładką masę. Stałą część mleka kokosowego umieść w rondelku, wsyp cukry, całość rozpuść na małym ogniu. Gdy składniki połączą się dodaj agar i od momentu zagotowania gotuj przez 3 minuty. Do masy z tofu wlej lekko ciepłą masę kokosową. Całość dokładnie zmiksuj. Ma powstać gładka konsystencja. Spód foremki wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przelej masę serową. Tofurnik włóż do lodówki na około 3 godziny, aż dobrze stężeje. Przed podaniem udekoruj ciasto truskawkami i listkami mięty. Przechowuj w lodówce.

tofutru2tofutru3

Zapraszam do śledzenia  mojego profilu na Facebooku!:)