Tradycyjne ciasto wielkanocne w kajmakowej wersji. Baaardzo słodki, ale nikomu u mnie to nie przeszkadza, bo znika ze stołu jako pierwszy!

Składniki na kruche ciasto (6 mini mazurków):

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 7 łyżek zimnej wody

Piekarnik rozgrzej do 200. stopni. Wszystkie składniki połącz ze sobą i szybko wyrób, aż nie będzie się kleić do rąk i powstanie kula. Ciasto wstaw na 15 minut do lodówki. Po tym czasie natłuść foremki bardzo cienką warstwą oleju. Ciastem wylep foremki, a następnie spody nakłuj widelcem. Piecz przez około 15-20 minut do momentu, aż ciasto się zarumieni.

blogg

Dodatkowo:

  • jeden słoik dżemu malinowego
  • puszka masy kajmakowej
  • płatki migdałowe lub inne bakalie

bloggg.JPG

Gdy kruche spody wystygną, wysmaruj je bardzo cienką warstwą dżemu, a następnie masą kajmakową. Udekoruj bakaliami.

blogggg.JPG

Zapraszam do śledzenia mojego profilu na Facebooku! 🙂