Sezon rabarbarowy w pełni, więc żal by było z niego nie skorzystać! Wegańska tarta na kruchym cieście z rabarbarem i nie za słodkim, lekkim kremem z kaszy jaglanej. Bardzo wiosenne ciasto, idealne na spotkania z przyjaciółmi!

Składniki na kruche ciasto: 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 łyżek zimnej wody

Składniki połącz ze sobą w misce i szybko wyrób z nich ciasto, aż powstanie kula,  która nie będzie kleić się do rąk ( w razie konieczności dodaj więcej mąki ). Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm i wyłóż nim formę. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 20 minut do zarumienienia.

nablog1

Krem jaglany: 

  • szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 5 szklanek mleka roślinnego
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • skórka wyciśnięta z jednej połówki cytryny
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 200 mililitrów jogurtu roślinnego

Kaszę przepłucz kilkukrotnie gorącą wodą. Wsyp ją do garnka, zalej mlekiem, dodaj cukier, sok i skórkę z cytryny. Kaszę gotuj do momentu, aż wchłonie płyn i będzie miękka, co jakiś czas mieszaj. Następnie dodaj jogurt i całość zblenduj na gęsty krem.

nablog3.JPG

Rabarbar: 

  • 2 łodygi rabarbaru
  • szklanka wody
  • 2 łyżki cukru
  • sok z jednej połówki cytryny
  • podprażone płatki migdałów ( opcjonalnie )

Rabarbar pokrój w paski. Włóż do garnka, zalej wodą. Dodaj cukier i sok z cytryny. Całość gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i rabarbar będzie miękki.

4 łyżki wody z rabarbaru dodaj do kremu, wymieszaj.

Na kruchy spód wyłóż krem jaglany, a na nim rabarbar. Udekoruj płatkami migdałowymi. Tartę przechowuj pod przykryciem w lodówce.

nablog2.JPG

Zapraszam do śledzenia mojego profilu na Facebooku! 🙂