Puszyste, mocno ciasto cytrynowe z borówkami i do tego polewa przygotowana z białej czekolady i jogurtu greckiego! Pyszność! Pogoda odpuściła, temperatury spadły, więc bez żadnych przeszkód można odpalić piekarnik i upiec to ciacho! Sprawdzi się ono idealnie na podwieczorek z przyjaciółmi. Jeśli nie przepadasz za borówkami, bądź nie masz ich pod ręką, zastąp je innymi owocami. Myślę, że maliny sprawdziłyby się tu tak samo idealnie! 🙂

Składniki (foremka 25×11 cm): 

  • 3 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • sok + skórka z jednej cytryny
  • 2/3 szklanki oleju roślinnego
  • niepełna szklanka borówki amerykańskiej + więcej do dekoracji

Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, a następnie połącz ze sobą oba składniki. Do mąki dodaj olej i przygotowaną wcześniej masę jajeczną. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj ze sobą. Na sam koniec dodaj sok i skórkę cytrynową oraz borówki. Składniki dokładnie i delikatnie ze sobą wymieszaj za pomocą drewnianej szpatułki. Foremkę lekko otłuść i obsyp mąką. Równomiernie przelej do niej ciasto. Potem wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz przez 55 minut.

Polewa: 

  • 80 gramów białej czekolady
  • 2 pełne łyżki jogurtu greckiego

Gdy ciasto ostygnie, zacznij przygotowywać polewę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej* bądź w kuchence mikrofalowej i dodaj do niej jogurt grecki i mieszaj do momentu, aż powstanie kremowa i bez grudek polewa. Udekoruj nią ciasto, a następnie obsyp je jeszcze borówkami. Babkę przechowuj pod przykryciem.

* Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? 

Czekoladę połam na małe kawałki i umieść w naczyniu o średnicy większej niż średnica garnka. Miskę umieść tak, by woda w garnku nie dotykała jej dna. Podgrzej ją na małym ogniu i co jakiś czas mieszaj czekoladę, aż się roztopi.

Jeśli chcesz być na bieżąco, to zapraszam Cię serdecznie do śledzenia mojego profilu na Facebooku i Instagramie! 🙂