Obłędnie czekoladowe! A do tego wilgotne, nie za słodkie, no i z czereśniami! Cudo! Koniecznie musicie wypróbować! A gdy nie będziecie mieć czereśni pod ręką, to bez problemu możecie zastąpić je innymi owocami, na przykład malinami! 😀

Składniki (tortownica 23 cm) :

  • 3 szklanki mąki
  • 2 nieduże cukinie starte na małych oczkach ( pełna szklanka )
  • szklanka cukru pudru + więcej do oprószenia ciasta
  • 100 gramów masła
  • 1/2 szklanki  kakao
  • 3 jajka
  • 80 gramów posiekanej czekolady gorzkiej
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki wypestkowanych i przepołowionych czereśni

okropne

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednej misce wymieszaj ze sobą dokładnie mąkę, kakao, czekoladę, proszek do pieczenia. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Wlej olej, a następnie kolejno dodawaj jajka za każdym razem dokładnie miksując. Do masy dodawaj naprzemiennie sypkie składniki z maślanką, miksuj za każdym razem. Włóż startą cukinię, całość dokładnie zmiksuj. Do masy włóż czereśnie i delikatnie połącz je z ciastem za pomocą łyżki. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. Ciasto piecz przez 55-60 minut (do suchego patyczka!) w 165 stopniach. Po upieczeniu pozostaw ciasto do wystudzenia, a następnie oprósz je cukrem pudrem.

Inspiracja: Kwestia Smaku

Zapraszam do śledzenia mojego profilu na Facebooku! 🙂