Ciasto razowe z malinami to mój pierwszy wypiek z mąki innej niż biała, pszenna, no i na pewno nie ostatni, bo jestem bardzo pozytywnie zaskoczona! Ciasto wyszło pyszne, lekko orzechowe i długo utrzymujące puszystość! Ze stołu zniknęło bardzo szybko, więc nie wiem, czy nie zrobić go jeszcze raz na weekend!  : )

Składniki (blaszka 23×23 cm):

  • 2 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 gramów malin
  • opcjonalnie: wiórki kokosowe, cukier puder

Jajka zmiksuj z cukrem, olejem na gładką masę. Stopniowo dodawaj mleko, a następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki połącz ze sobą za pomocą miksera, aż powstanie jednolita masa. Blaszkę wysmaruj delikatnie olejem i oprósz mąką. Wyłóż równomiernie ciasto, obsyp je malinami, wiórkami kokosowymi. Ciasto piecz przez 45 minut ( do suchego patyczka ) w temperaturze 180 stopni. Jeśli chcesz, przed podaniem możesz je oprószyć cukrem pudrem.