Tort jogurtowy z owocami. który przygotowałam na specjalną okazję! W tym tygodniu, a dokładnie 15. sierpnia, na moim profilu na Facebooku wybiło 500 polubień! Niesamowicie się z tego powodu cieszę i dziękuję za każde dobre słowo skierowane w stronę mojego bloga! A jaki jest ten tort jogurtowy z owocami? Puszysty, słodki, z jogurtowym kremem i mnóstwem owoców! Dla niektórych ciasto może wydawać się dość ciężkie i może skończyć się na jednym kawałku, ale uwierzcie, że warto spróbować!

Składniki na ciasto ( 2 formy o średnicy 18 cm ): 

  • 340 gramów mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 gramów cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 300 gramów jogurt naturalnego
  • 150 gramów owoców lata

Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. Do mąki dodaj cukier i delikatnie wymieszaj, a następnie jajka, olej, jogurt. Wszystkie składniki mieszaj do momentu, aż będzie gładkie (nie za długo!). Przełóż  ciasto do dwóch lekko otłuszczonych i obtoczonych mąką form, wierzch posyp owocami. Ciasto piecz przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.

Krem: 

  • 200 mililitrów schłodzonej śmietanki 30%
  • 360 gramów serka jogurtowego typu Almette
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • owoce

W misie miksera umieść śmietankę, serek i cukier puder. Składniki miksuj ze sobą tak długo, aż powstanie gęsty, gładki krem.

Wystudzony blat ciasta wyłóż na paterę, nałóż na niego połowę kremu, posyp owocami i przykryj drugim blatem. Wierz udekoruj pozostałym kremem i resztą owoców. Tort jogurtowy z owocami przechowuj w chłodnym miejscu.