Brownie z fasoli! I to bez mąki i cukru, a za to z truskawkami! ❤️ Kiedy dowiedziałam się, że z powodu pewnych kłopotów zdrowotnych powinnam ograniczyć cukier i białą mąkę byłam trochę załamana, nie ukrywam. Długo zastanawiałam się, co dalej i jak zrobić coś dobrego z tak ograniczonej listy dozwolonych produktów. Trafiłam na przepis na fasolowe Brownie, odjęłam parę składników, zamieniłam je na inne i wyszło tak dobre ciasto! Musicie spróbować, nie uwierzą Wam, że fasola czerwona jest tutaj głównym składnikiem! 🙃

Składniki: 

  • puszka czerwonej fasoli
  • 3 jajka
  • 70 gramów wysoko procentowej gorzkiej czekolady bez cukru
  • 1/4 szklanki erytrytolu (ewentualnie cukru)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • truskawki

Fasolę dokładnie przepłucz w durszlaku. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw, by wystygła. Wszystkie składniki (oprócz truskawek) zblenduj na gładką masę. Przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta ułóż truskawki pokrojone w plastry. Brownie piecz w temperaturze 170 stopni przez 25 minut.