Dziś mam dla Was coś zupełnie dla mnie nowego i pysznego- ciasto gryczane z truskawkami! Do niedawna podchodziłam do różnego rodzaju mąk (innych niż biała pszenna) dość niepewnie. A bo to nie urośnie, nie będzie wilgotne, nie będzie w smakować.. Gdy robiłam to ciasto, miałam już na nim postawioną kreskę. Nie ma szans, że coś z tego wyjdzie- myślałam. A tu proszę, taka niespodzianka! Chlebek wyszedł bardzo dobry, wilgotny w środku, no i tak pięknie urósł! Lekko orzechowy, z dodatkiem wiórków kokosowych, obsypany kruszonką (nożna pominąć)! Mam nadzieję, że Wam posmakuje tak samo jak mi! ❤️

Składniki na jedną keksówkę: 

  • 220 gramów mąki gryczanej
  • 30 gramów wiórków kokosowych
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • pół szklanki erytrytolu/cukru
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • truskawki

Jajka utrzyj z erytrytolem. Dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przej do niej równomiernie ciasto. Na wierzch połóż pokrojone w plastry truskawki. Ciasto piecz w temperaturze 170 stopni przez 40 minut.

Jeszcze przed włożeniem ciasta do piekarnika obsypałam je kruszonką. Można ją całkowicie pominąć, ale myślę, że jest tu ciekawym dodatkiem i dopełnieniem całości. Użyłam do niej 4 łyżek mąki gryczanej, 2 łyżki masła i 2 erytrytolu.